Vă povesteam, într-un material anterior, că librăria Cărturești împlinește, în luna noiembrie, 13 anișori. Și că, pentru a-i sărbători, i-am scos la tablă pe Daniel Voinea (manager pe partea de comunicare), Adriana Voinea (departamentul de HR), Cristian Mureanu (manager proiecte de dezvoltare) și pe Mona Călinescu (care se ocupă de marketing online).
Partea a II-a a interviului este cel puțin la fel de savuroasă precum prima. Veți citi despre ce înseamnă Cărturești pentru cei patru intervievați, pașii pe care i-a parcurs Cărtureștiul pentru a ajunge la cea de-a 13-a aniversare, crezurile brandului, targetul acestuia, lumea online, dar și despre cititori, lectură și alte dependențe .
Ce înseamnă Cărturești? – în general și personal, pentru voi.
Cristian: Pentru mine Cărturești a devenit un fel de împlinire personală pentru că am regăsit multe din așteptările mele. Mi-am dorit să lucrez într-o bibliotecă și acum lucrez într-o librărie, mi-am dorit să fac asistență socială și, într-un fel, Cărtureștiul îndeplinește un rol de asistență culturală care mijlocește accesul la lucrurile care ne fac să ne simțim bine cu noi și cu ceilalți.
Adriana: Uneori încerc să mă detașez de faptul că știu locul acesta de atâta timp, că m-am obișnuit cu lucrurile de aici. Și încerc să gust din nou plăcerea cu care vii prima dată. Să ai același ochi proaspăt și aceeași curiozitate pentru lucrurile acestea. Este așa, ca un drum pe care îl descoperi – descoperi oamenii care te întâmpină și pe care-i îndrăgești, mirosul de ceai amestecat, mirosul de cerneală de la cărți; și te încarci cu toate lucrurile acestea până ajungi la birou și te simți foarte bine.
Daniel: Cred că este un loc care transformă oamenii. Eu știu pe pielea mea, eram mai insuportabil decât sunt acuma, Cărturești îți rotunjește foarte bine colțurile – eu aveam păreri foarte ferme înainte, autorii care-mi plac mie și punct, gusturile mele în muzică erau cele mai bune etc. Nu trebuie să stai 13 ani în Cărturești ca să devii mai flexibil, e suficient un an ca să vezi lumea cu alți ochi și să accepți și alte puncte de vedere.
Mona: Pentru mine este librăria cu dichis, creată de oameni pentru oameni, și care are curajul să facă lucrurile altfel. Curajul acesta nu se vede numai în ceea ce se prezintă la raft, ce selecții avem, ci și în modul în care oamenii din echipă interacționează. Un proiect nou, dacă are sevă și substanță, și poate aduce beneficii de ambele părți, și intern și extern, este nu numai susținut, ci și încurajat. Eu sunt la început de drum față de Daniel, Cristian și Adriana, iar lucrul acesta este extraordinar pentru mine. Îmi dă curaj să propun din ce în ce mai multe lucruri noi. Este o provocare continuă.
Cum vedeți evoluția acestui concept store acum, la aniversare? Care sunt pașii aceia mari pe care i-ați făcut pentru ca librăriile Cărturești să fie ceea ce sunt astăzi?
Daniel: Marele pas pe care l-a făcut Cărtureștiul este că a mers contra curentului de la început.
Am deschis, prima dată, o librărie de 40 de metri pătrați în care am experimentat noi niște nebunii, cum ar fi design mai avangardist, asocieri de produse care nu se mai întâmplaseră până atunci (gen cartea și ceaiul, ceaiul fiind considerat pe atunci mai mult un medicament).
Ele au funcționat atât de bine încât am ajuns destul de repede, după un an de zile, la concluzia că ne trebuie un spațiu mai mare. Ne-a plăcut din prima acesta, din Verona. Am intrat într-un parteneriat cu proprietarul, Șerban Sturdza, și, de la Cărturești Verona încolo, lucrurile au devenit puțin mai simple. Lumea a început să ne ia în serios. Dezvoltarea ulterioară a fost o chestiune de timp, invitațiile de la Cluj, de la Iași ș.a.m.d. au început să curgă.
De bine, de rău, în cei 13 ani, cu tot cu crizele pieței (în general și de carte, în special), s-au adunat 16 librării Cărturești, dintre care trei sunt deschise în ultimele două luni.
Cui i se adresează, cu cine comunică Cărturești?
Daniel: Avem un target destul de generos. Noi am construit librăria cu un spirit tânăr și targetat cumva în direcția asta.
Valorile din spate se adresau totuși și unor oameni care căutau ceva pierdut. Cărtureștiul a venit cu senzația că este acolo dintotdeauna. Mulți oameni mai în vârstă veneau la noi și ne spuneau că se simt ca în Bucureștiul acela, de demult. Avea boemia aceasta, dar ne adresam informal, fără prea multă sepia și peniță sau efecte artistice căutate.
Adriana: Promovarea a fost din vorbă în vorbă. Oamenii care veneau și cărora le plăcea recomandau mai departe. Investițiile în publicitate au fost minime, spre inexistente.
Daniel Voinea (cu picioarele în apă )
În ce crede cu tărie Cărturești?
Cristian: Nu știu în ce crede cu tărie Cărtureștiul, dar știu că nu crede în încremenirea în proiect.
Care sunt proiectele Cărturești de care sunteți cei mai mândri?
Daniel: M-aș referi la un proiect mai recent, Cărturești Pop-Up, un fel de răspuns al cererilor oamenilor de peste tot care ne-au cerut un Cărturești. A fost un mesaj foarte drăguț pe care l-am primit de la niște copii din Oradea care ne spuneau că au cafenele, cluburi și tot ce le trebuie în oraș, dar le mai trebuie un Cărturești. Împreună cu colegii mei, am hotărât că, dacă nu putem face o librărie acolo, măcar să vedem cum e orașul, să vadă oamenii cam cum ar fi, dacă iese și-un proiect bine, dacă nu, măcar să vadă oamenii că ne interesează.
Mai am un proiect de care sunt mândru – sunt mai multe! În momentul de față derulăm un proiect care se numește Dialoguri cu scriitori români - dialoguri cu scriitori români s-au mai făcut la noi, însă ce este original este că scriitorul este plătit pentru timpul lui și că autorul nu vine să lanseze o carte, ci să se facă cunoscut el, ca om, în primul rând, cu muzica pe care o ascultă, cu ce echipă ține el, cu ce vrei tu; după aceea, cum vorbește el cu cititorii prin cărțile lui.
Adriana: Mi-e greu să mă opresc la unul. Până la urmă, este un proiect în sine Cărtureștiul, cred că la el țin cel mai mult, cu toate proiectele lui adiacente.
Are cititorul întotdeauna dreptate?
Cristian: Cititorul are dreptate întotdeauna cu excepția cazurilor când nu are dreptate.
Cărturești.ro, librărie online și blog, permanently under construction. Cum completează virtual conceptul din offline?
Mona: Pe online, este arhicunoscut faptul că n-ai atâtea instrumente cu care să redai atmosfera. Este complicat, e greu să-i aduci omului cartea fără să simtă mirosul, fără să răsfoiască. Însă nouă ne iese, într-o anumită măsură. Modalitatea în care faci un mix, o selecție, modalitatea în care-i pui o față unei campanii și multe alte mici ecuații duc la un rezultat bun.
De completat, noi vom completa masiv. Vrem să aducem partea online la nivelul librăriilor.
Daniel: Provocarea a fost să practicăm același joc pe un teren complet diferit și să rămânem competitivi.
Librăria online nu este doar o extensie a librăriei fizice, este un hibrid care se adaptează continuu.
Adriana Voinea
”Ești ceea ce citești”, o campanie foarte faină a Cărtureștiului. Voi ce citiți? Ce carte aveți pe noptieră sau în geantă acum?
Mona: Sunt singura cu geantă de aici. Acum am în ea Satan Tango și pentru mine e uluitoare, am luat-o aseară și sunt la ultimul capitol deja, a fost ca și cum o mână a ieșit din carte, mi-a dat două palme și apoi m-a tras în ea.
Cristian: Citesc O istorie a lumii în douăsprezece hărți acum.
Daniel: Citesc o serie, nu toate odată, pe rând, care începuseră să apară în România și apoi s-a renunțat. Dacă spun titlul, sigur vor fi comentarii. Cărți polițiste. Sunt consumator de așa ceva și o mare editură de la noi a început să editeze seria asta și multe altele, apoi s-a oprit, așa că sunt nevoit să le iau din afară.
Să nu se interpreteze, eu sunt un cititor dual. Citesc și Roth, Auster, Barnes, McEwan etc.
Adriana: Ultima carte pe care am citit-o a fost Sunt o babă comunistă a lui Dan Lungu, am văzut și filmul.
În general, citesc tot felul de cărți, mai mult autori români. Beletristică, mai mult.
Povestea Cărturești de până acum are un happy end sau un final deschis?
Cristian: Clar final deschis!
Mona: Răspunsul la îndemână este happy end cu final deschis .
Nu uitați nici de parteneriatul nostru cu librăria Cărturești. Puteți comanda cărți cu 15% reducere dacă sunteți cititori Bookaholic sau puteți vedea recomandările noastre pe site-ul lor.
The post Poveste ”permanently under construction” – interviu cu patru oameni faini de la Cărturești (II) appeared first on Bookaholic.