Toți profesioniștii cărții și toți bookaholicii au aflat despre Festivalul de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT), care se pregătește de debut spre sfârșitul lui octombrie (23-27 octombrie 2013). Târgul vuiește, emoțiile organizatorilor probabil că sunt în creștere. Un proiect grandios, pe care noi l-am lăudat încă de la început și la care abia așteptăm să luăm parte. Dar am avut și câteva întrebări.
Așa că am purtat o discuție cu Florin Lăzărescu, scriitor ieșean, în calitate de coordonator promovare la FILIT, pentru a ne lămuri împreună când și cum a luat naștere conceptul festivalului, cine îl susține financiar și cum a fost posibil acest lucru, ce buget are festivalul, cu ce se deosebește acesta de altele de gen din România, dar și de ce trebuie să fim prezenți la Iași și multe altele.
Când și cum a luat naștere conceptul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT)?
Ideea a încolţit mult timp în urmă, după ce Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici şi eu am fost invitaţi la mai multe festivaluri internaţionale de calibru din afara graniţelor ţării. Ne-am pus o întrebare firească: „Alţii pot, şi noi, nu?!”. Conceptul s-a concretizat după ce Dan Lungu a devenit directorul Muzeului Literaturii din Iaşi şi a găsit sprijin finaciar la Consiliul Judeţean Iaşi pentru finanţarea proiectului. Cam cu un an în urmă, s-a format o echipă de oameni cu experienţă în domeniul organizării de evenimente culturale şi ne-am pus pe treabă.
Ce înseamnă FILIT pentru literatura română și piața de carte din România?
Avem mai multe ţinte precise, pe mai multe paliere: o manifestare culturală de amploare, cu nimic mai prejos decît cele de calibru din afara ţării, o şansă de întîlnire între scriitori, traducători, editori şi manageri culturali, o campanie serioasă pentru lectură printre elevi şi studenţi, o apropiere dintre scriitori şi publicul larg, un motiv temeinic de a vedea Iaşul. Nu-s doar vorbe în vînt, ci doar cîteva dintre obiectivele pe care le punem în practică la FILIT.
De ce Iași și nu București, de exemplu? Se încearcă o înviere a Iașului, ”capitala culturală a României”?
Întîi, să spunem că Iaşul nu trebuie înviat, ci doar pus în valoare. Să nu uităm că la Iaşi, la Polirom mai precis, sînt publicaţi în marea lor majoritate scriitorii români contemporani. Sau că Iaşul e în topul vînzărilor de carte din România. Apoi, FILIT se întîmplă la Iaşi pentru că aici am găsit un sprijin financiar solid. Acest festival e susţinut de banii ieşenilor şi e firesc să se întîmple aici. Am fi încîntaţi să se desfăşoare asemenea evenimente măcar în zece oraşe mari ale României.
Ce aduce FILIT în plus față de FILB (Festivalul Internațional de Literatură de la București) sau FILT (Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara) sau un târg de carte?
FILB, FILT sau un tîrg de carte precum Bookfestul sînt manifestări faţă de care avem o mare preţuire. Nu ne-am propus să le concurăm (de altfel, Bookfestul e invitat la Iaşi în cadrul FILIT; apoi ne-am dori să colaborăm cît mai intens cu organizatori precum cei de la FILB sau FILT, cu cît mai mulţi dintre managerii culturali din domeniul literaturii, în avantajul tuturor), ci să întregim un peisaj literar românesc dinamic. În rest, există multe diferenţe între FILIT şi alte manifestări de gen din România (fără a diminua sau subaprecia importanţa celorlalte): amploarea, varietatea evenimentelor, numărul invitaţilor de marcă, focusul pe literatură ca fenomen, nu doar pe scriitori, depăşirea unui eveniment de nişă, efortul promoţional. Aruncaţi un ochi pe lista de invitaţi, pe programul sau pe clipul de prezentare al festivalului şi veţi vedea prin ce-i FILIT altfel.
Un festival de o asemenea anvergură, cu peste 200 de oaspeți și zeci de evenimente, pe durata a cinci zile, trebuie să coste enorm de mult (cam care e bugetul, dacă ne puteți spune?). Cum ați reușit să atrageți fondurile de care a fost nevoie?
Bugetul nu-i nici un secret, a fost făcut public la lansarea proiectului, în 6 iunie 2013, la Iaşi. E vorba de buget maximal de aproximativ 500.000 de euro. Sau jumătate de milion de euro, cum sună mai dramatic, spus de cîrcotaşi. Sumă care pe unii îi sperie, dar care, dacă vă interesaţi de costurile oricărui mare festival internaţional de afară, reprezintă preţul corect pentru a construi ceva de calitate. Sumă care, sincer să fiu, m-am temut că o să ne sperie şi pe noi, cei din echipa FILIT, fiindu-ne limpede de la început că o să răspundem, dacă nu cu capul, măcar cu imaginea personală pentru fiecare leuţ cheltuit.
Fiind vorba de bani publici, a doua zi după terminarea Festivalului, cu siguranţă o să dăm socoteală transparent şi în faţa Auditului, şi în faţa opiniei publice, pînă la ultimul pix ori top de hîrtie cumpărate prin licitaţie. Din fericire, fiecare om din echipa FILIT şi-a asumat responsabil şi fără frică să administreze această sumă regească. Sumă care, în treacăt fie spus, în cele mai multe cazuri, mai oriunde la noi în ţară, se cheltuie dintr-un foc pe un asfalt care nu există, pe cultivarea panseluţelor ori pe toaletarea gardurilor vii din două-trei cartiere ale unui oraş, pe fotbalişti de liga a doua sau a treia care nu pot marca din cinci metri nici cu poarta goală. Echipa FILIT promite să marcheze direct în Liga Campionilor. Dacă nu, cum spuneam, o să cam răspundem cu capul.
Fondurile au venit de la Consiliul Judeţean Iaşi, prin intemediul lui Cristian Adomniţei. Care şi-a asumat prin noi acelaşi risc, de a răspunde cu capul sau măcar cu imaginea personală, lăsîndu-ne să ne facem treaba, fără să ne dea „indicaţii preţioase”.
De ce finanțare instituțională, de stat și nu privată?
E cumva firesc ca la început să găseşti mai uşor sprijin la o instituţie de stat, care are, printre altele, şi atribuţia de a susţine proiecte culturale, care nu vizează un profit material imediat. Aşa se întîmplă peste tot în lume. Pe de altă parte, proiectul nostru e gîndit pe termen lung şi vrem să atragem în el cît mai mulţi bani privaţi. Deja se întîmplă. Odată pus pe picioare festivalul, demonstrînd amploarea şi importanţa lui, avem de pe acum promisiuni de susţinere din zona privată pentru anii următori.
Până acum, una dintre cele mai năstrușnice idei venite de la Iași mi s-a părut cea a asigurării transportului publicului. Este un efort financiar foarte mare și o inițiativă salutară, o surpriză de proporții. Cum v-a venit ideea?
Sincer, dificultatea nu-i să găseşti o asemenea idee, ci bani ca să o pui în practică. Fiind vorba de prima ediţie a Festivalului, era nevoie să atragem public şi din afara Iaşului, ca să vadă ce se întîmplă aici, ca să ştie la ce se aştepte în anul următor cînd, poate, neieşenii vor veni la FILIT şi fără sprijinul nostru.
Este acesta un moment prielnic pentru FILIT?
De obicei, evenimentele culturale, cultura în general, nu sînt considerate priorităţi. Acum, cel puţin la Iaşi, se pare că literatura a devenit o prioritate de prim rang pentru toată lumea.
Cum ați făcut selecția invitaților? Ce criterii ați folosit?
Principalul criteriu de selecţie a fost valoarea, confirmată prin traduceri. Am ales autori care au o valoare incontestabilă, traduşi în mai multe limbi străine, invitaţi în mod frecvent la manifestări asemănătoare. La traducători am făcut o selecţie dintre cei care au contribuit enorm la promovarea literaturii române în afara graniţelor. N-o să găsiţi pe lista noastră nici un invitat care să nu mai fi fost la festivaluri faimoase din lume. Pe de altă parte, evident, nu i-am putut invita pe toţi la prima ediţie. Lucrăm deja şi la ediţia de anul următor.
Printre organizatori, întocmai ca dumneavoastră, sunt mulți scriitori, care însă nu au și statutul de invitați. De ce ați decis să privați festivalul de prezența dumneavoastră ca invitați?
Organizarea unui eveniment şi calitatea de scriitor sînt două lucruri diferite şi nici nu trebuie, nici nu ne place să le amestecăm.
Să facem un exercițiu de imaginație. Care sperați să fie ”rezultatul” FILIT, prima ediție?
Nu doar că sperăm, avem deja multe rezultate vizibile, cuantificabile: nu cred că mai există în România vreun om din domeniul literaturii care să nu fi auzit de FILIT. În mediul profesional, toată lumea ştie despre asta. La standul României de la Goteborg s-a vorbit despre FILIT. La tîrgul de la Frankfurt se vorbeşte de FILIT. Pe site-ul Festivalului avem patru-cinci sute de vizitatori unici şi peste o mie de vizualizări zilnic. Şi traficul e mereu în creştere. Daţi o căutare pe Google cu sintagma „FILIT Iaşi” şi o să vedeţi ce rezultat are. Sau, glumind, e şi ăsta un semn de reuşită: ce poate fi mai frumos decît să faci pînă şi ziarele de cancan să vorbească despre un festival de literatură? În rest, sperăm să ne-ndeplinim limpede obiectivele enumerate mai sus.
Cum merg pregătirile? Mai este puțin timp până la debutul FILIT.
Sîntem şi am fost totdeauna în grafic, fără să scăpăm lucrurile de sub control. Fiind prima ediţie a festivalului, am întîmpinat pe parcurs o mulţime de probleme pe care nu le puteam anticipa la început. Dar nimic care să nu poată fi rezolvat aşa cum ne dorim.
Ce le-ați spune celor care nu sunt încă convinși că trebuie să vină la FILIT?
Că pot rata naşterea unui mare proiect, care în timp s-ar putea să facă istorie. Sau că pot rata să vadă pe viu ce proiect grandios au buşit cei de la Iaşi.
Sursă imagine principală: constantinpistea.wordpress.com
- Zeci de evenimente marca FILIT care ne așteaptă la Iași
- Transport gratuit la FILIT – ce trebuie să faceți pentru a beneficia de călătorii gratuite până la Iași
- Florin Lăzărescu: „Romanul Amorţire vorbeşte în primul rînd despre chestiuni existenţiale, omeneşti”
- Noutăți în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași
- Cărţi, frici şi blocaje: Amorţire, de Florin Lăzărescu
- Fifty Shades of Grey, partea a doua: acum, cu mai puţin sex şi mai mult bitch slapping
The post Florin Lăzărescu despre FILIT: ”Acum, cel puţin la Iaşi, se pare că literatura a devenit o prioritate de prim rang” appeared first on Bookaholic.